haptonomie de ruwe

De meest voorkomende sportblessures

Geplaatst op

Het beoefenen van een of meerdere sporten is noodzakelijk voor een gezonde en actieve levensstijl. Actief bezig zijn is goed voor je hart, spierontwikkeling, conditie en nog veel meer. Naast alle enorme voordelen die sporten met zich meebrengt, kent de sportwereld ook een minder rooskleurige kant: blessures. Sportblessures ontstaan bijvoorbeeld door verkeerde bewegingen en overtredingen van tegenstanders. Sportblessures komen vaak voor omdat de kans op een misstap groot is en je er vaak zelf niet zoveel aan kunt doen. Het is goed om bewust te zijn van de gevaren die jouw sport met zich meebrengt, maar laat je er niet door afleiden. Bijna alle sportblessures zijn te verhelpen met het houden van rust of behandelingen van een fysiotherapeut. In dit blog lees je de meestvoorkomende sportblessures. 

Knieblessures

Met name bij voetballers zijn knieblessures een van de meestvoorkomende blessures. De knie is een zeer complex gewricht en moet tijdens het sporten veel verdragen. Door de vele druk en impact die je knieën moeten verdragen, is de kans op slijtage en blessures aannemelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het scheuren of beschadigen van je voorstekruisbanden, het slijten van je kraakbeen, dislocatie en dergelijke. Knieblessures zijn pijnlijk en de herstelperiode is vaak lang. Soms is het zelfs nodig om jezelf te laten opereren om de blessure of schade te verhelpen. Knieblessures zijn net als andere blessures te voorkomen door een goede warming-up. 

Rugblessures

Net zoals je knieën, hebben ook je ruggenwervel en rugspieren veel te verdragen tijdens sportieve activiteiten. Na verloop van tijd kan deze druk en stress in de spieren leiden tot ontstekingen rond je wervels en rugspieren. Hierdoor kunnen er blessures ontstaan aan de tussenwervelschijven en zal je last hebben van rugklachten. Soms kan een plotselinge actie ook resulteren in een rugblessure. In dit geval gaat het vaak om de verrekking van een rugspier. Wanneer je langdurig last hebt van je rug, raden we je aan een fysiotherapeut te bezoeken. Door middel van behandelingen of een rugbrace kunnen je klachten verholpen worden. 

Spierblessures

Dit soort blessures zijn er van groot naar klein en komen bij bijna iedere sport veel voor. Dit wordt simpelweg veroorzaakt omdat we zoveel spieren en pezen gebruiken bij het sporten. Je spieren en pezen zijn allemaal vatbaar voor rekoefeningen of bewegen op een manier die ze niet zouden moeten bewegen. Hierdoor kunnen ze scheuren, beschadigen en pijnlijk zijn. Veel voorkomende spierspanningen zijn onder andere je hamstrings en spieren rondom je lies. De meeste spierblessures zijn klein en genezen op natuurlijke wijze met rust.

Gerelateerde berichten

Waarom is het belangrijk om jonge kinderen te laten sporten?

Sporten op jonge leeftijd heeft vele voordelen voor de ontwikkeling van kinderen. Naast de lichamelijke activiteit, ontwikkelt je kind zich ook op...

Lees meer

Over ons

Op deze site lees je meer over haptonomie. Doe er je voordeel mee!

 

Contactgegevens

Via info @ haptonomiederuwe.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden