haptonomie de ruwe

Haptonomie kuuroord: orde in de keuken

Geplaatst op

Wanneer we denken aan haptonomie dan zien we vaak een een-op-een behandeling voor ons die diverse sessies achter elkaar ingepland kan worden. Natuurlijk is het zo dat er ook alternatieven op dit model bestaan, bijvoorbeeld een kuuroord waarbij haptonomie en herstel een set sleutelwoorden zijn. In zo’n oord is het natuurlijk ook belangrijk dat de keuken op orde is, we hebben het dan over de hygiëne en de voedselveiligheid. Natuurlijk hebben de meeste ondernemers goede bedoelingen en zullen ook zeker zorgen dat alles in orde is, maar dan alsnog kunnen dingen over het hoofd gezien worden als de expertise hier niet per se licht. Daarom willen we graag meer vertellen over HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) en een levensmiddelen analyse. Lees snel verder om te ontdekken hoe deze methoden in jouw voordeel werken. 

HACCP

Wanneer werd hebben over HACCP, dan gaat het over een risico-inventarisatie. Het onderwerp is voedselveiligheid en het doel is deze te bewerkstelligen en te behouden. Dit systeem is erop gericht om de risicovolle onderdelen in een voedselbereiding in kaart te brengen en vervolgens te monitoren. Je moet dus aangeven wat je doet om deze kwetsbare punten te monitoren en te voorkomen dat er problemen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan het opslaan van rauw en bereid vlees. Hoe doe je dat? Hoe hou je dat in de gaten? Bijvoorbeeld door een datum op de verpakking te zetten zodat je kan zien wanneer je hem geopend hebt. Dan weet je dat vlees na opening van de verpakking na een x-aantal dagen weg moet. 

Levensmiddelen analyse 

Het is mogelijk om een analyse te laten doen van de voedingsmiddelen die je in je keuken gebruikt. Daarnaast is het mogelijk om de grondstoffen voor deze voedingsmiddelen te laten testen in binnen- en buitenland. Dit doe je door middel van de levensmiddelen analyse. In feite gaat het erom dat wordt gekeken bij deze analyse of er ook chemische middelen of ziekteverwekkers het voedsel zitten. Het leuke is dat je deze analyse ook in het buitenland kunt laten doen en zo voorkomt dat je verkeerde spullen het land binnenhaalt. Het laatste voorbeeld is interessant voor bedrijven die voedsel produceren.

Met deze twee methoden heb je twee sterke instrumenten in handen waarmee je problemen kunt voorkomen. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat wanneer je voedsel serveert dat niet goed is, dat jij aansprakelijk gesteld wordt en dan kom je met juridische problemen te zitten die je niet wilt. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Op deze site lees je meer over haptonomie. Doe er je voordeel mee!

 

Contactgegevens

Via info @ haptonomiederuwe.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden